Faq's
Laatst gewijzigd op: 1 juli 2020

Wie draagt het risico bij vakantie in een land met code rood of oranje?

De Nederlandse overheid raadt iedereen aan om bij terugkomst uit een land met code rood of oranje door corona direct twee weken in quarantaine te gaan. Tenzij de werknemer het werk thuis kan uitvoeren, betekent dit dat de werknemer zijn of haar werk hierdoor tijdelijk niet kan verrichten. Omdat de risico’s al kenbaar zijn nog voordat de werknemer op vakantie gaat, liggen de gevolgen bij de werknemer. Hiermee verliest de werknemer zijn of haar recht op loon tijdens de quarantaineperiode.

Code geel

Bovenstaande is toepasbaar op situaties waarbij de werknemer op vakantie gaat naar een land met code rood of oranje. Maar veel Europese landen hebben op dit moment code geel. Reizen naar een land met code geel wordt door de overheid niet afgeraden en is daarmee een relatief veilig land voor vakantie. Maar de situatie kan snel veranderen en een land met code geel kan zo maar weer veranderen in oranje. In deze situatie ligt het risico wel bij de werkgever en behoudt de werknemer gewoon het recht op loon tijdens quarantaine.

De situatie rondom het coronavirus is erg onzeker en kan snel veranderen. Dit heeft natuurlijk grote gevolgen voor uw organisatie en werknemers die op vakantie willen. Daarom is het belangrijk dat u uw werknemers vooraf schriftelijk informeert over de consequenties die u als werkgever wil verbinden aan het op vakantie gaan naar een land met code geel, oranje of rood.

Zorgplicht

Als werkgever heeft u een wettelijke zorgplicht voor de werknemer. Het is daarom toegestaan om aan uw werknemers te vragen of zij op vakantie gaan naar een land of gebied waar code oranje of rood voor geldt. U vraagt niet om medische gegevens maar enkel om informatie die het voor u als werkgever mogelijk maakt om bepaalde risico’s in te schatten, voor zover u dat mag.

Uitgelicht
Uitgelicht